Thursday, April 22

Local Natives


Και από τη Βρετανία, ταξιδεύουμε στο Λος Άντζελες, στη γειτονιά του Silver Lake. Τις εννέα εμφανίσεις στο 2009 SXSW festival στο Τέξας, διαδέχτηκαν ενθαρρυντικές συγκρίσεις με τους μεγάλους Arcade Fire και Fleet Foxes. Είναι μια παρέα συμμαθητών που χρησιμοποιώντας ξενικούς όρους, θα ονομάζαμε κουλ. Ο ήχος είναι μοναδικός, άλλοτε rock άλλοτε folk, πάντοτε ενδιαφέρων. Το ντεμπούτο άλμπουμ Gorilla Manor πρωτοκυκλοφόρησε στη Βρετανία (God save the queen, η Αγγλία στηρίζει) τον περασμένο Νοέμβριο ενώ οι συμπατριώτες τους τους άκουσαν μόλις το Φεβρουάριο. Στο New Artist Chart, οι Local Natives κατέκτησαν την τρίτη θέση. Τους περιγράφουν afropop-influenced guitars with hyperactive drumming and hooky three-part harmonies και οι ίδιοι το απολαμβάνουν. Ιδιότυπα όμορφο, δικής τους έμπνευσης και παραγωγής artwork. Περιοδεύουν. Αν πας states τους προλαβαίνεις.

myspace


Τραγουδούν I keep those chopsticks you had from when
you taught abroad in Japan. Όπως τους έμαθα.






Tuesday, April 20

Florence And The Machine


Florence and the Μachine!
όμορφοι ήχοι.περίεργοι στίχοι.υπέροχη φώνη(florence). δυνατό χαρτί στα χέρια της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας!

Ο λόγος για ένα ιδιαίτερο μουσικό συνδυασμό (καθώς ούτε καθαρό solo είναι αλλά ούτε και band) που αποτελείται από την Florence (Florence Leontine Mary Welch) και ένα σύνολο μουσικών που την συνοδεύουν.Συνδυασμοί στοιχειων indie, pop, experimental αλλά και alternative. το αποτέλεσμα..μοναδικό!

Το όνομα Florence and the Machine προέρχεται από ένα αστείο-παρατσούκλι που είχε βγάλει η Florence για μια φίλη της (με την οποία έγραφαν μουσική) την οποία φώναζε Isabella Machine, ενώ την ίδια την φώναζαν Florence Robot. Έτσι το αρχικό καλλιτεχνικό όνομα της Florence ήταν "Florence Robot is a Machine", το οποίο αργότερα άλλαξε και πήρε τη σημερινή του ονομασία.



myspace / official



Bell Horses



Τι γίνεται όταν έχεις βρει τόσα νέα γκρουπάκια μέσα σε λίγες μέρες και δεν ξέρεις για ποιο να πρωτογράψεις; I guess διαλέγεις στην τύχη ή απλά σύμφωνα με το genre που σου αρέσει περισσότερο. Βέβαια, στην περίπτωση των Bell Horses μάλλον για την πρώτη περίπτωση μιλάω.

Οι Αμερικάνοι Xian Hawkins και Jenny Owen Youngs φτιάχνουν καταπληκτικά electronica ambient σε συνδυασμό με accoustic instrumentals κομμάτια. Το πρώτο τους άλμπουμ titled This Loves Last Time κυκλοφόρησε πέρσι τον Οκτώβριο και έχει χαρακτηριστεί «από τις καλύτερες εκπλήξεις του 2009.» Small hours, Headmess, Billowing, Photograph και Dust of us — πρέπει να τα ακούσετε. Ο καθένας τους ακολουθεί και solo πορεία οπότε ψάχτε τους.

no youtube δυστυχώς :-/



Monday, April 19

Φανταστικοί Ήχοι



Τόσο φανταστικοί που κολλάς για ώρες. Retro-futuristic ήχοι μαζί με ψυχεδελικούς space electronic και μόνο ελληνικά samples. Το πρώτο τους άλμπουμ. Πρώτη εντύπωση που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το διπλό-σιντί είναι λες και είναι κάποιο χαμένο ψυχεδελικό βινύλιο των 70s. Όλα τα κομμάτια είναι must-listen. Βάλτε το στο repeat (χωρίς το shuffle) και μπορεί να παίζει για ώρες. "Άγγελοι", "Άνθρωπε", "Να έχεις τα πάντα", "Μόρκα" και "Αν σ' αρνηθώ" είναι μόνο λίγα από αυτά. Έχουν και πολύ καλό blog με άπειρο υλικό έτοιμο να το ανακαλύψεις — links, downloads, mixtapes...

Το album free download από εδώ
Όλα τα downloads από τους Φανταστικούς Ήχους εδώ και τα mixtapes τους εδώ

Παίζουν σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη (πχ block33), check their blog για τα upcoming lives.


Smokey Bandits

The Cactus Kid. Western movie των 20s.

Η Klik Records έκανε πάλι το θαύμα της. Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ των Smokey Bandits, 'Debut'. Εξαιρετικά ενδιαφέρον σχήμα, δηλώνει ότι εμπνέεται από cult ήχους ταινιών του Tarantino, Almodovar και Guy Ritchie. Στα στούντιό τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) ακούγονται samples από δίσκους Swing Jazz. Οι ίδιοι ιδιοφυώς προσθέτουν Tango, Waltz, Dub και την αγαπημένη Nu Jazz. Και ταξιδεύεις.

myspace






yann tiersen



Ο Yann Tiersen είναι Γάλλος μουσικός συνθέτης, o οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία 23.Ιουνίου.1970.
Γνωστός για τον ιδιαίτερο ήχο των συνθέσεων του, χρησιμοποιεί μία μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων σε σχετικά μινιμαλιστικές συνθέσεις. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί στις περισσότερες συνθέσεις του είναι πιάνο, βιολί και ακορντεόν.

Ιδιαίτερα γνωστός έγινε με το soundtrack της ταινίας Amelie to 2001.(Le fabuleux destin d'Amelie Poulain)

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι τα μαγευτικά live. Κάποιες φορές συνοδεύεται από ορχήστρα και διάφορους guests, ενώ άλλες φοές τα live του έχουν ένα πιο minimal χαρακτήρα.


myspace / official


Sunday, April 18

the cinematic orchestra













γεια και από εμένα :)
εγώ έχω να προτείνω ένα τραγούδι που γνώρισα από μία φίλη μου. Η αλήθεια είναι ότι έχει ιδιαίτερα όμορφα μουσικά ακούσματα και κάθε της πρόταση είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα..

σταματώ κάπου εδώ..γιατί αλλιώς μπορώ να μιλάω για ώρες..(κάτι που δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν)

λοιπόν το τραγούδι λέγεται "build a home" από Cinematic Orchestra :)

The Cinematic Orchestra-είναι ένα μουσικό σχήμα που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90' στη Μ.Βρετανία από τον Jason Swinscoe με επιρροές από jazz και electronic ήχους, δίνει(κατά την ταπεινή μου γνώμη τουλάχιστον) ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε κάθε δημιουργία.
Άλλα μέλη είναι: Tom Chant (saxophone), Phil France (double bass), Luke Flowers (drums), Nick Ramm (piano), Stuart McCallum (guitar). Παλαιότερα μέλη ήταν οι Jamie Coleman (trumpet), T. Daniel Howard (drums), Alex James (piano) και PatrickPCCarpenter (turntables).

myspace /
official



Spaced Cowboy



Experimental psychedelic beats, από τον "δικό μας" Spaced Cowboy. Όταν δεν μιξάρει beats είναι visual enthusiast ή αλλιώς visual dj. Signed στο indie netlabel Odd_io (το site είναι down προς το παρόν) του (φίλου) Lee Turtle, πλέον παίζουν και ως VJs μαζί στην Αθήνα. Επιρροές από Klaus Weiss, Adrian Utley, Godsy, Ras G (αναμένεται post), Malcolm Catto, Chris Walmsley, Saber Rider & The Star Sheriffs.

μπορείτε να τον βρείτε και στο spcdcwby@gmail.com.
download ή listen όλα τα tracks εδώ.

Olafur Arnalds



Olafur Arnalds και Ισλανδικό ambient σε συνδυασμό με post-rock ήχους και instrumental συμφωνίες. 3 άλμπουμ έως τώρα, τα Eulogy for Evolution του 2007, Variations of Static EP του 2008 και Found Songs τον Απρίλη του 2009. Μάλιστα, το Found Songs ήταν ένα project που δίηρκησε 7 μέρες — κάθε μέρα και ένα track recording που γινόταν available μέσω twitter μετά.
O Arnalds έχει επιμεληθεί επίσης, μέσω του Erased Tapes, ένα cinematic label, το Erased Tapes Collection όπου συμμετέχουν οι Aparatec, Kyte, The British Expeditionary Force και άλλοι. Download it εδώ (στο πρώτο (DDC) field βάλτε αυτό: MY-FREE-ERATP010).

Κτίρια τη Νύχτα



Ξεκίνησα να γράψω για τους Φανταστικούς Ήχους αλλά στην πορεία ανακάλυψα τα (ή τον, καλύτερα) Κτίρια τη Νύχτα. Παίδεμα μιας δεκαετίας για το "ΩΕΜ και η λαίμαργη αγάπη, οι υποθέσεις του πέμπτου κόσμου" που μπορείς να το βρεις στο blog των Κτιρίων ή στο Vinyl Microstore στην Αθήνα — αν δεν έχει εξαντληθεί, γιατί βγήκαν 50 handmade σιντί μόνο.

Τελείως, μα τελείως, indie, με ήχους επηρρεασμένους από Michael Haneke, Lars von Trier, Jean-luc Godard, Andrei Tarkovsky, Bela Tarr, David Lynch, Roman Polanski και φυσικά τα κτήρια και τις γειτονιές των Αθηνών.

Καταπληκτική δουλειά. Στο blog των Κτιρίων κυκλοφορούν και πολλά άλλα tracks τους. Μπορείς να τα βρεις όλα — μα όλα — εδώ.

Για να μάθεις τι συμβαίνει μέσα στα κτίρια όταν νυχτώνει κλικ εδώ.

Vassilikos

Ο τραγουδιστής των Raining Pleasure κυκλοφόρησε μέσα στο 2009 το πρώτο του solo album με τίτλο "Vintage: Songs i wish i 'd written Vol.1". Όλα τα κομμάτια είναι διασκευές παλιότερων τραγουδιών κυρίως από τα 60s και τα 70s. Συγκεκριμένα περιέχει κομμάτια από Beatles, Leonard Cohen, Paul Anka και πολλούς άλλους.




Η φωνή του ταίριαξε εκπληκτικά με τα 13 τραγούδια που επέλεξε να διασκευάσει. Όλα τους αποπνέουν έντονα συναισθήματα και ερωτισμό. Ο ίδιος ο Βασιλικός δήλωσε "Πιστεύω ότι είμαι άνθρωπος με ικανοποιητικές ποσότητες μελαγχολίας και μοναξιάς πάνω του.", κάτι που αποτυπώθηκε στον εν λόγω δίσκο.
Αναμφισβήτητα, το album αυτό αξίζει να ακουστεί και παρ' όλο που οι εκτελέσεις αυτές δεν είναι οι αυθεντικές, η μουσική τους δύναμη είναι μοναδική.


Η πρόταση μου απ' το δίσκο

Playground Noise

Οι Playground Noise είναι ένα πενταμελές ελληνικό συγκρότημα από την Πάτρα, που πριν από 2 χρόνια κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ένα εφτάιντσο βινύλιο ("Sunday, Flowers"), ενώ φέτος επανέρχονται με το πρώτο full-length album τους, "Playground Noise".


Καθαρά rock, μάλλον μελαγχολικός, ήχος, επηρεασμένος από συγκροτήματα όπως οι Joy Division, οι Bad Seeds και οι Madrugada με στοιχεία shoegaze. Μπαίνουν ιδιαίτερα δυνατά στο πρώτο track του νέου τους δίσκου, το "April 24", ενώ το "The Divers " διακατέχεται από μια αίσθηση θλίψης. Καθαρά στιχουργικά, το κομμάτι "Distance" είναι μια κλάση ανώτερο από τα υπόλοιπα,αν και πιο dark σαν ήχος, το "Night-Blooming Cereus" αποτελεί μια εξαιρετική σύνθεση βιολιού και πιάνου και το "Whisper In My Head", ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του δίσκου, θυμίζει έντονα Madrugada στην πρώτη τους δουλειά.
Γενικά, το συγκεκριμένο group χωρίς να φέρνει κάτι καινούριο στην ελληνική δισκογραφία, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους fans της Indie Rock μουσικής.


Η πρόταση μου απ' το δίσκο

The Gentleman Losers



Δύο αδέρφια από την Φιλανδία ο Samu και Ville Kuukka, δόσεις από post-rock, accoustic instrumental, ambient, shoegaze και electronica, ήχοι cinematic που θυμίζουν Vincent Gallo, Deaf Center και William Basinski, homemade diy videoclips σε 8mm φιλμ και δύο άλμπουμ, Dustland (ως καλύτερο album της χρονιάς για το boomkat για το 2009) και το On City Centre Offices.

do listen them.

Chinese Man Records

Γεια κι από μένα :)

Αγαπημένες μουσικές από 4 (για αρχή τουλάχιστον) άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα και φυσικά, πολλές φορές, διαφορετικές μουσικές επιλογές. Δε μπορώ να πω ότι γνωρίζω πολλά από μουσική, δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό ούτε ασχολούμαι με σύνθεση ή κάποιο όργανο. Ωστόσο, τη θεωρώ την υψηλότερη μορφή τέχνης και μου αρέσει να αναζητώ νέα μουσικά μονοπάτια.

Ως πρώτη πρόταση αυτού του blog, σκέφτηκα να επιλέξω ένα τραγούδι που αρέσει και στους 4 μας.

Chinese Man Records - I 've Got That Tune
Enjoy :)


Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything. It is the essence of order, and leads to all that is good, just,

and beautiful,of which it is the invisible, but nevertheless dazzling,

passionate and eternal form.

-Plato

Were it not for music, we might in these days say, the Beautiful is dead.

διαφορετικές μουσικές, ίδια πάνω-κάτω γούστα.
διαφορετικοί χαρακτήρες, ίδια πάνω-κάτω γούστα.
διαφορετικά γούστα, ίδιες πάνω-κάτω μουσικές.

ξεκινάμε ομαδικά, σαν μια κολλεκτίβα τις μουσικές αυτές.
είναι όμορφο να ανακαλύπτεις νέους κόσμους.

Jazz, World, Flamenco, Electronic, Ambient, Post Rock, Instrumental, Indie rock, Alternative Rock, Hard Rock, Psychedelica, Indie Rock, Progressive Rock, Blues, Trip Hop, Reggae, Low Bap.

we hope you enjoy — we, for sure, do!

When words leave off, music begins.