Wednesday, June 9

They DID ROCK us like a Hurricane

Φυσικά οι Scorpions δε χρειάζονται συστάσεις. Οκέυ, μπορεί το συγκεκριμένο post να μη συμπίπτει πλήρως με το σκοπό αυτού του blog (δλδ την αναζήτηση νέων/σπάνιων μουσικών επιλογών), ωστόσο απλά δε γίνεται να μη γράψω για την τελευταία συναυλία των Scorpions στη Σαλονίκη και μια απ' τις τελευταίες της καριέρας τους.
Οι πόρτες άνοιξαν στις 18.00 κι από νωρίς ο κόσμος άρχιζε να καταφτάνει στο στάδιο του Μακεδονικού για να αποχαιρετήσει τον Klaus και την παρέα του. Γύρω στις 8+ έκαναν την εμφάνιση τους τα support groups, με τους Over the Rainbow, που βγήκαν στη σκηνή ακριβώς πριν τους Scorpions, να κλέβουν την παράσταση και να ζεσταίνουν σιγά σιγά τον κόσμο. Οι Over the Rainbow, ένα hard rock/heavy metal συγκρότημα από την Αγγλία με επιρροές από Deep Purple και Black Sabbath, έπαιξαν γνωστά τραγούδια της rock σκηνής αλλά και δικά τους κομμάτια.
Η ώρα ήταν 22.17 όταν οι "μεγάλοι" Σκορπιοί βγήκαν στη σκηνή. Το πανδαιμόνιο που ακολούθησε ήταν αναμενόμενο. Δεκάδες κινητά και κάμερες απαθανάτιζαν κάθε στιγμή. Μπήκαν με σκοπό να ξεσηκώσουν τον κόσμο απ' την πρώτη στιγμή με το "Sting In The Tail", απ' το καινούριο ομώνυμο album τους, το οποίο βρήκαν την ευκαιρία να προμοτάρουν με κομμάτια όπως το "Raised On Rock", το "The Good Die Young" και το (παρηγορητικό για την Ελλάδα) "The Best is Yet to Come". Ο ήχος τους συμπαγής και καθαρός και η ενέργεια τους -ναι,ναι στα 60+ τους- τρομερή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λέξεις "Ευχαριστώ" (είδες ο Klaus;) και "Θεσσαλονίκη" που φώναξε 2-3 φορές ο Klaus Meine καθώς και το πάθος του drummer James Kottak, ο οποίος όχι μόνο έπαιζε μόνος του υπερυψωμένος στη μέση της σκηνής για λίγη ώρα με μεγάλη ταχύτητα και απίστευτη τρέλα, αλλά και ξαφνικά γυρνάει την πλάτη του στο κοινό, δείχνοντας την μπλούζα του που έγραφε "You Kick Ass"!
Τι να πει κανείς για αυτούς τους τύπους; Πραγματικά ενυπωσιακοί. Φυσικά στα τραγούδια που ερμήνευσαν συμπεριλήφθηκαν μεγάλες τους επιτυχίες όπως το " Holiday", το "3 2 1", το "Wind Of Change", το "Send Me An Angel" και η ερωτική μπαλάντα "Still Loving You". Όπως ήταν λογικό, η βραδιά έκλεισε με το κλασικό "Rock You like a Hurricane", όπου κοινό και μπάντα τα δώσαν όλα και τον Klaus να ευχαριστεί ακόμη μια φορά τον κόσμο.
Δε θέλω να ασχοληθώ πολύ με όσα ακούστηκαν στις 2 μεγαλουπόλεις της χώρας μας περί "ξεπουλήματος" και "κατάντιας" των Σκορπιών επειδή αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τα Γιάννενα και την Πάτρα στην περιοδεία τους. Εγώ ξέρω ότι έτσι συνέβαλαν στη "συναυλιακή αποκέντρωση" και έδωσαν τη δυνατότητα και τη χαρά στον κόσμο της επαρχίας να τους απολαύσει.
Όσο για τους ίδιους τους Scorpions, μπράβο τους. Μπορεί να ήμαστε για 2+ ώρες ο ένας πάνω στον άλλο, μπορεί η ατμόσφαιρα να μύριζε μπάφο και όταν φεύγαμε ο συνωστισμός να ήταν αδιανόητος, και ακόμη μπορεί να μην τους ακούσαμε να παίζουν τα "No One Like You" και "Sly" που ζητούσαν επίμονα δύο κοριτσάκια κοντά μου, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους που ρόκαραν τη Σαλονίκη, όπως ροκάρουν από το 1972 όλη την υφήλιο, και απέδειξαν ότι μόνο κορεσμένοι δεν είναι.

Vielen Dank Scorpions.


To Still Loving You

Και οι... τρέλες του drummer

7 comments:

  1. Ηταν υπέροχα ..
    Και τα δύο κοριτσάκια έχουν απόλυτο δίκιο ..
    Έπρεπε να τα πουν !!!
    Εξαιρετικό άρθρο πάντως Νικολήήή !!!!
    Τα συγχαρητήρια μου !!!
    Και σε σένα και στα 2 κοριτσάκια ..
    Συνέχισε έτσι !!!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ Vico-Bisco! Και για το σχόλιο και για το follow! Και ναι, ίσως έπρεπε να τα πουν αυτά τα 2.. Και τα μικρά τα κοριτσάκια, δεν πρέπει να ήταν πάνω από 12 χρονών, ήταν τόσο συμπαθητικά! Αλλά το ένα ήταν λίγο στον κόσμο του, γιατί νόμιζε ότι το 2ο support group ήταν οι Scorpions!!

    ReplyDelete
  3. Όλοι το νόμιζαν :P
    και φυσικά και ήταν συμπαθητικά και αξιαγάπητα κλπ κλπ (μπορώ να συνεχίσω αλλά δε θα πω κάτι που δεν ξέρεις .. )
    επίσης δε θα με λες vico bisko :P !!!!!!

    ReplyDelete
  4. ontws oi scorpions apotelesan ena apo ta pio shmantika kai protoporiaka ja thn epoxh tous rock sigrothmata me kommatia ta opoia dn htan mono GRATSAGROUTSA alla sovares kai kalodoulemenes enorxistrwseis.
    parola auta dn krivw pws sto telos ths karieras tous apla dn diathroun to status tus opws tha eprepe....
    anyway, arivederci scorpions ;) To wind of change tha paizei outws h allws sunexeia sto iTunes

    ReplyDelete
  5. Γιατί πιστεύεις ότι δεν διατηρούν το status τους; Λόγω των τελευταίων συναυλιών;

    ReplyDelete
  6. Εσύ γιατί το πιστεύεις; Δε λέω, καλό το επιχείρημα σου να τους δουν και ο κόσμος της επαρχίας (που στο κάτω κάτω άμα θες να δεις ένα τέτοιο συγκρότημα πας και την εκδρομή σου μέχρι την πόλη) αλλά πρακτικά δεν ισχύει. Δε το λέω ότι το κάνουν για τα λεφτά, γιατί πόσα λεφτά να πάρεις από 3-4k κόσμο στην επαρχία όταν γέμιζες στάδια στην Ευρώπη και Αμερικη παλαιότερα. Είναι ψίχουλα. Εγώ δεν βλέπω Guns and roses, AC/DC, rolling stones κλπ να κάνουν συναυλίες στη Λάρισα και στη Ξάνθη κλπ.

    ReplyDelete
  7. Αφού δεν ισχύει πρακτικά το επιχείρημα μου και δεν το κάνουν, όπως λες, ούτε για τα λεφτά, τότε γιατί;
    Από την άλλη, δεν έχει ο καθένας τη δυνατότητα να "πάει εκδρομή" σε μία άλλη πόλη, ενώ αν έρθουν στην πόλη του, είναι πολύ πιο εύκολο να τους παρακολουθήσει. Και κατά τη γνώμη μου, δικαίωμα των Roses ή των Stones να μην περιοδεύουν στην επαρχία αλλά εγώ το αντιμετωπίζω ως αδικία για τους κατοίκους της. Και σίγουρα, ο κόσμος της Λάρισας ή της Πάτρας δεν υπολείπεται αυτού της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, ούτε είναι απαραίτητα αριθμητικά λιγότεροι οι θαυμαστές τους σε αυτές τις περιοχές.

    ReplyDelete

it's good to talk.