Monday, June 14

Σάρμα Sadahzinia



Ίσως τη γνωρίζεις ήδη, ίσως πάλι και όχι. Είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε hip hop στην Ελλάδα πλάι στον BD Foxmoor των Active Member γύρω στο 1994. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά και μετφράστρια των αντίστιχων Αγγλικών.

Πρωτοπόρος.

Πλέον 15 χρόνια σχεδόν μετά, επιστρέφει με το Σάρμα, έναν δίσκο που μόνο hip hop δεν θυμίζει (καθόλου κακό, της πάει έτσι και αλλιώς το σάρμα, more on this παρακάτω) με ενορχηστρώσεις και έχει κυρίαρχο στοιχείο τη μουσικότητα των εγχόρδων, των drums και της κιθάρας. Σχεδόν όλες οι μουσικές που συνοδεύουν τους στίχους της Sadahzinia είναι παιγμένες live και χωρίς samples.

10 κομμάτια εντελώς διαφορετικά και νέα. 2-3 mix παλαιότερων όπως το Νίοβγαλτο ψέμα, το οποίο εδώ το τραγουδάει ο BD Foxmoor και είναι like, 1000 φορές καλύτερο και μία διασκευή του 'One Hand Clapping' από το Jazz trio του τρομπετίστα Thomas Siffling.

Now, let's get back to Σάρμα. Σάρμα είναι μια λέξη με μεγάλο σημασιολογικό εύρος. Είναι αρχαιοελληνική και σημαίνει το απόρριμμα – αλλά σημαίνει και το 'όμορφο', ακόμα μπορεί να δηλώσει τη ρωγμή, τη σχισμή, ένα ρήγμα κάτω από την επιφάνεια, το οποίο έχει με μια τέτοια ρυθμική μορφή - που θυμίζει, κατά κάποιο τρόπο, μια μουσική παρτιτούρα.

Κοστίζει μόνο 10 ευρώ χωρίς να ανακατεύονται μέσα καμία δισκογραφίκη, κανένας μάνατζερ, κανένα κανάλι, κανένας σπόνσορας παρά μόνον το μεράκι και η αγάπη για το low bap των ανθρώπων του.

Ακούγεται και αν δεν ακούς hip hop και στο συνιστώ όπως είπα like, a thousand times.


official / eshop / search youtube for "Sadahzinia sarma"

2 comments:

  1. Ola kala alla h Comic Sans grammatoseira sto ekswfyllo, skotwnei! :)

    ReplyDelete
  2. Lol, ούτε που το είχα προσέξει να σου πω! Πράγματι, δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά never mind.

    ReplyDelete

it's good to talk.